DAP Bio Mentor
DAP Bio
                Mentor
Voeding
DAP
                  BioMentor
Vlooien/Teken
Entingen
Wormen
Huidproblemen
Overgewicht
Maag en darm Gebitsproblemen
Suikerziekte Schildklier
Braken Nierproblemen
Verstopping Urinewegproblemen






Maag/darm problemen

Niets is zo belangrijk als een goede weerstand verkregen door een optimaal verlopend, gezond verteringsproces. Het maag/ darm kanaal is hetzelfde als de bodem voor de plant. Zonder gezonde bodem geen gezonde plant.
De maag/darm problemen uiten zich in braken, diaree of juist verstopping en darmkrampen. Ook een brijige ontlasting (grote hopen) is een maag/darm probleem. Bloed en slijm bijmenging eveneens.

Een slecht verlopend verteringsproces:
Eenzijdige en biologisch niet optimale voeding is hier debet aan. Vaak begint dit al bij puppy- of kitten leeftijd. Dit komt door het geven van droog voer. Droogvoer is verhit (72 C). Deze opwarming leidt tot tal van ongewenste omzettingen van met name de eiwit en vet fracties van het voer. Een gedeelte van de eiwitten denatureren (gaan kapot) en worden daardoor allergeen. Vetzuren veranderen richting transvetzuren. Organische sporenelementen veranderen in slecht opneembare anorganische zouten.

Verder bevat droogvoer nogal eens te veel anorganisch calcium, waardoor de maag niet zuur genoeg kan worden. Hierdoor hebben tal van ziekteverwekkers de kans om binnen te sluipen.
 
Verder is droogvoer 'dood' voor wat betreft enzymen activiteit. Deze enzymen, die in vers voer wel zitten, helpen het verteringsproces. Het ontbreken van deze enzymen eist een grote activiteit van de alvleesklier, die het op den duur niet meer aan kan. Het resultaat is dat een te groot aantal onverteerde voedselbestanddelen richting dunne darmkanaal gaan (zie info: commerciële voeders voor de hond en kat)

Bovenstaand scenario geeft de volgende negatieve effecten:
  • zwakke en eenzijdige microflora
  • allergische reacties van de darm - of maagwand
  • vorming van giftige - en prikkelende stoffen
  • slecht verlopende opname van voedingsstoffen
Zorg ervoor dat u uw dier overzet op een rauw dieet. Wij adviseren DARF Intestinal. Dit is een ‘vers speciaal voer’ van DARF. Een versvoer op volledig biologische basis, met een specifieke ‘darm’ gerichte samenstelling.

Virale, bacteriële, protozoaire of parasitaire darminfecties
Bij een niet goed gebufferde maag, bij een zwakke weerstand, bij overpopulatie, hoge infectiedruk etc. kunnen tal van ziekteverwekkers problemen veroorzaken.
Na behandeling (bij ernstige worminfecties eerst chemisch) overgaan op het rauw of gekookt vlees schema en natuurlijk zorgen voor een goede bescherming (parvo: eventueel enting of nosodes). De benadering is gericht op het herstellen van een gezonde microflora. Dit gebeurt door het geven van probiotica (gunstige micro-organismen) en prebiotica (voedsel voor gunstige micro-organismen). Verder volgt er een specifiek op de oorzaak afgestemd voorstel voor herstel bevordering.

Vergiftigingen
Vlooienbehandelingen, antibiotica, pijnstillers, corticosteroïden en de meer bekende giffen als slakkengif etc kunnen problemen veroorzaken.
Herstel van de ontregelde microflora staat hier weer voorop. Kleipreparaten, bentoniet en actieve kool nemen het gif op en werken verzachtend. Ontregelingen door antibiotica kunnen zeer hardnekkig zijn. Hier zullen we probiotica (goede jongens) en prebiotica (eten voor goede jongens) inzetten.
Allergische reacties van de darmwand
In de literatuur wordt dit IBD (Inflammatoiry Bowel Disease) genoemd. Deze veel voorkomende oorzaak is gekenmerkt door een ophoping van ontstekingscellen in de darmwand (lymfocyten, plasmacellen). Soms kunnen bij chronische stimulatie kankerachtige woekeringen ontstaan (lymfomen).
Hypo-allergeen rauw dieet (bruine rijst, zeewieren, algen en vis) samen met immuno modulerende supplementen stoppen de allergene stimulatie van de darmwand. Voorzichtige introductie van strikt gekookte voedingsstoffen.

Niet goed werkende alvleesklier
Dieren die veel eten, vermageren en vaak grote hopen produceren hebben vaak een probleem met de alvleesklier.
Door het enzym tekort van het commerciële voer moet de alvleesklier overuren draaien om alle voedselbestanddelen goed te kunnen verteren. Soms raakt de alvleesklier uitgeput.
Teveel enten (auto-immuun achtergrond) of aangeboren defecten kunnen dit probleem ook veroorzaken.
Voor sommige primitieve hondenrassen is het moeilijker om lactose te verteren
Rauw vlees, dat bovendien een hoog aandeel alvleesklierweefsel, bevat zal de situatie snel verlichting geven. Het geven van amylase (breekt zetmeel af) bevattende probiotica en preparaten met zowel plantaardige als dierlijke enzym componenten kunnen verder ter ondersteuning gebruikt worden.

Verstopping
Bij de kat zijn haarballen nogal eens de oorzaak van verstopping. Vaker nog ligt de oorzaak in een te geringe wateropname, met name bij de oudere kat die een nierprobleem heeft. Bij het gebruik van Mifloran is de ervaring, worden haren die tegen het binnengedeelte van de maag en darmen aangeplakt zitten, door een afstoting van de slijmlaag, samen met de haren. Deze komen er dan uit (voor – of achterkant) als in elkaar gedraaide pakketjes haar met slijm.
Een rauwvlees menu, samen met probiotica zal snel effectief zijn. Verder de watervoorziening in orde maken (zie urineweg aandoeningen). Specifieke preparaten zie een hoog gehalte aan vezel hebben en/of kruiden kunnen ter ondersteuning gegeven worden.


Back to HP Dierenartsenpraktijk Bio Mentor
Broekhem 65 6301HE Valkenburg
tel+31-43-6011418  info@biomentor.org

Contact